Onderhoud poedercoating; Uitleg & Tips

Een parel voor uw huis

PRODUCTEN

Hoe onderhoud ik de poedercoating van mijn pakket brievenbus

Wat is poedercoating?

Eerst wat informatie over wat poedercoating nou eigenlijk is.

Poedercoating is een prima manier om materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals weersinvloeden én beschadigingen. Bij poedercoating vindt er een elektrostatisch proces plaats, waarbij het poeder met een spuitpistool op de oppervlakte wordt aangebracht. Het doel is om producten/materialen te beschermen tegen corrosie, beschadigingen, krassen, water en weersinvloeden. Ideaal voor bijvoorbeeld fietsen, tuinmeubelen en natuurlijk ook pakket brievenbussen. Maar ook in het bedrijfsleven kom je vaak gepoedercoat materiaal tegen. Denk aan de kozijnen en panelen in bedrijfspanden.

De naam poedercoating zegt het eigenlijk al: het is een coating in poedervorm. De reden dat een poedervorm wordt gebruikt, is dat het beter uithardt ten opzichte van spuiten en lakken. Het eindmateriaal is daardoor steviger.

Waarom is onderhoud van poedercoating zo belangrijk?

Door zure regen, kalk, uv-straling, vervuiling of zelfs schoonmaakmiddelen kan een oppervlak na enige tijd verkleuren of zijn glans verliezen. Deze doffe uitstraling doet de uitstraling geen goed. Gelukkig is er een manier om het oppervlak weer in oude glorie te herstellen, zonder deze te moeten vervangen of opnieuw te moeten schilderen. De oplossing is kleurherstellende reiniging in combinatie met een wax. Reinigen is van belang om corrosie werende eigenschappen te behouden. De wax laag beschermt het materiaal opnieuw tegen vervuiling. De omgeving en omstandigheden zijn bepalend voor de reinigingsfrequentie van het lakwerk.

Regelmatig onderhoud

Om de levensduur van een poedercoatlaag te verhogen, is regelmatig reinigen van groot belang. Het periodiek verwijderen van vuil is belangrijk om de poedercoating niet te laten lijden onder de invloeden van buitenaf. Voor een object in het binnenland met regelmatige beregening is 1x per jaar voldoende. Terwijl een pakket brievenbus aan de kust veel frequenter moet worden gereinigd.

Voor het reinigen van een gepoedercoat product zijn de volgende vier situaties te onderscheiden. Elke situatie heeft zijn eigen reinigingsbehoefte:

 • Normale omstandigheden, wel regen
 • Industriegebied of zilte lucht
 • Niet beregende delen
 • Niet beregend én zee of industrie in nabije omgeving

In het geval van normale omstandigheden is het aan te raden het product met poedercoating zo’n 2x per jaar schoon te maken. In de andere gevallen is het aan te raden de poedercoating minimaal 4x per jaar te reinigen.

Krassen voorkomen

Het is onvermijdelijk dat er na een tijd kleine krassen te zien zijn op het product. Natuurlijk is het van belang dit zo veel mogelijk te voorkomen. Grotere krassen kunnen wel voorkomen worden door geen objecten met scherpe en ruwe randen over het product de schuiven. Voor kleinere krasjes bestaan goede onderhoudsproducten die deze behandelen.

Aanpak

Een coating van poeder dienst als een soort verf laag. Wanneer u dit schoon gaat maken is het belangrijk dat deze laag niet beschadigd wordt. Bij onderhoud moet er dus op een voorzichtige manier mee omgegaan worden. Stof kan makkelijk weg worden gehaald met een vochtig doek, het grove vuil en zand met water verder afspoelen. Als dit is gebeurd met een mild alkalisch reinigingsmiddel met pH waarde 6-9 en een zachte niet schurende, krassende spons of doek reinigen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog. Is het gewenst een glanzende laag achter te laten na het schoonmaken van de poedercoating, kan een wax/was product gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat het product beter vuil- en waterafstotend wordt.

Kort gezegd adviseren we u deze vier stappen te doorlopen om de poedercoating in goede conditie te houden:

 1. Wasproces
 2. Polijsten / venieuwen oppervlakken
 3. Beschermen
 4. Onderhouden

Met welk product maak je de poedercoating van je pakketbrievenbus schoon?

Wij adviseren u hierin deze producten. Uiteraard kunt u ook zelf kijken naar producten maar houd u wel rekening met de Algemeen geldende regels:

 • Het schoonwassen in direct zonlicht op donkere kleuren wordt sterk afgeraden. De wasmiddelen en water kunnen makkelijk in de poriën dringen waardoor er een tijdelijke verkleuring kan optreden.
 • Afspoelen met water, hogedrukinstallatie kan schade veroorzaken
 • Mild alkalische middelen pH waarde 6-9
 • Mechanische ondersteuning met niet schurende of krassende middelen, dus geen scotchbrite, staalborstels en dergelijke.
 • Polaire/ bijtende oplosmiddelen zijn verboden. Geen alcoholen of ketonen als aceton, metanol, ethanol enz.